Πώς να καταλάβετε εάν τα αμορτισέρ σας θέλουν αλλαγή; - amortiser online - Πώς να καταλάβετε εάν τα αμορτισέρ σας θέλουν αλλαγή;
Δημοσιεύτηκε στο: Αμορτισέρ

Πώς να καταλάβετε εάν τα αμορτισέρ σας θέλουν αλλαγή;

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε πρέπει να αντικαταστήσουμε τα αμορτισέρ. Αυτά, τα δύσκολα στον έλεγχο εξαρτήματα, συχνά χαλούν τόσο αργά που μπορεί να μην παρατηρήσετε τη μειωμένη άνεση οδήγησης και τον έλεγχο του δρόμου. Επιπλέον, δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος ή χιλιόμετρα για την αντικατάσταση των παλαιωμένων αμορτισέρ. Πώς να καταλάβετε εάν τα αμορτισέρ σας θέλουν αλλαγή; Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να γνωρίζετε πότε μπορεί να είναι η ώρα να ελέγξετε τα αμορτισέρ σας.

Τι είναι τα αμορτισέρ;

Κάθε αυτοκίνητο και φορτηγό ταλαντεύεται από έναν συνδυασμό ελατηρίων, και αμορτισέρ. Αν κοιτάξετε πίσω από οποιονδήποτε από τους τέσσερις τροχούς σας, θα δείτε αυτά τα σκληρά εργαζόμενα μέρη που κινούνται πάνω-κάτω, έως και 1.900 φορές κάθε χιλιόμετρο. Μέχρι να κάνετε 50.000 χλμ στο όχημά σας, τα αμορτισέρ σας θα έχουν κάνει τη δουλειά τους 75 εκατομμύρια φορές, δουλεύοντας παράλληλα με τα φρένα, το τιμόνι, την ανάρτηση, τα ελαστικά και τα σύγχρονα συστήματα αποφυγής σύγκρουσης για να έχετε τον έλεγχο και ταξιδεύοντας με ασφάλεια στο δρόμο.

Τι κάνουν τα αμορτισέρ;

Τα αμορτισέρ σε καλή κατάσταση βοηθούν το αυτοκίνητό σας να χειρίζεται προσκρούσεις, συντρίμμια, ξαφνικές στάσεις, εκτροπές, λακκούβες, ριπές ανέμου ή απότομες στροφές. Ελέγχουν τις μετατοπίσεις του βάρους του αυτοκινήτου από πλευρά σε πλευρά, μπρος-πίσω και πάνω-κάτω για να κρατούν τα ελαστικά σας σε επαφή με το δρόμο και να έχετε τον έλεγχο του οχήματός σας.

Επίσης:

·         Διατηρούν την επαφή του ελαστικού σας με το δρόμο.

·         Αποτρέπουν τα ελαστικά και τους τροχούς σας από το να κινούνται υπερβολικά πάνω-κάτω.

·         Συμβάλουν στη σταθερότητα καθώς επιταχύνετε, σταματάτε και στρίβετε.

·         Συμβάλουν στην οδηγική άνεση απορροφώντας τους κραδασμούς και τις ανωμαλίες από ακανόνιστες επιφάνειες του δρόμου.

·         Βοηθούν στον έλεγχο της κίνησης του αμαξώματος του.

·         Φροντίζουν για την ομοιόμορφη φθορά των ελαστικών, για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

 

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα αμορτισέρ δεν υποστηρίζουν το βάρος του οχήματός σας ή τυχόν φορτία που μπορεί να μεταφέρει το όχημά σας. Τα ελατήρια κάνουν αυτή τη δουλειά. Ωστόσο, τα φθαρμένα αμορτισέρ επιβαρύνουν περισσότερο τα ελατήρια καθώς και άλλα βασικά μέρη της ανάρτησης. Χωρίς τον έλεγχο που παρέχει ένα καλό αμορτισέρ, αυτά τα άλλα μέρη καταπονούνται, προκαλώντας κόπωση και πρόωρη φθορά.

Σημάδια ότι τα αμορτισέρ σας έχουν φθαρεί

Τα σωστά και λειτουργικά αμορτισέρ και αντηρίδες αυξάνουν την ασφάλειά σας στο δρόμο και συμβάλλουν στη μείωση της ζημιάς σε άλλα μέρη του οχήματός σας. Αναζητήστε αυτά τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι καιρός να ελέγξετε και να αντικαταστήσετε τα αμορτισέρ σας.

Ασυνήθιστη φθορά ελαστικών (συμπεριλαμβανομένης της κάμψης). Εάν εντοπίσετε κυψέλες (όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα) ή άλλη ασυνήθιστη φθορά ελαστικών, μπορεί να έχετε προβλήματα με τα αμορτισέρ, κάτι που επηρεάζει την ευθυγράμμισή σας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το παρατηρήσετε εάν πραγματοποιήθηκε αντικατάσταση των ελαστικών με νέα ή αλλαγή ελαστικών μπρος-πίσω, αλλά εξακολουθεί να εμφανίζεται μη φυσιολογική φθορά.

Πώς να καταλάβετε εάν τα αμορτισέρ σας θέλουν αλλαγή; - amortiser online - Πώς να καταλάβετε εάν τα αμορτισέρ σας θέλουν αλλαγή; - amortiser online - Ασυνήθιστη φθορά ελαστικών (cupping)

Λαστιχένια καλύμματα των αμορισέρ που ραγίζουν, ξεφλουδίζουν ή έχουν μετακινηθεί. Αυτά τα καλύμματα βρίσκονται στο πάνω και στο κάτω μέρος των αμορτισέρ.

Διαρροή υγρού. Εάν βρείτε διαυγές ή ανοιχτό καφέ υγρό στο εξωτερικό των αμορτισέρ, μπορεί να υποδηλώνει σπασμένο σφράγισμα.

Προβλήματα οδήγησης. Εάν το όχημά σας βουτάει όταν φρενάρει, ακουμπάει κάτω όταν περνάει πάνω από ένα σαμαράκι, το πίσω μέρος κάνει παίζει κατά την επιτάχυνση ή το όχημά σας αναπηδά περισσότερο από το συνηθισμένο αφού ξεπεράσει ένα χτύπημα, μπορεί να είναι σημάδια φθαρμένων αμορτισέρ.

Προβλήματα πέδησης. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το όχημά σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να σταματήσει από το συνηθισμένο.

Ασυνήθιστοι θόρυβοι. Καθώς φθείρονται τα αμορτισέρ, μπορεί να αποτύχουν να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλούς διαφορετικούς ήχους, συμπεριλαμβανομένου του χτυπήματος.

Τι θα συμβεί αν οδηγήσω με φθαρμένα ή κατεστραμμένα αμορτισέρ;

Είναι σημαντικό να διατηρείτε επαφή με το δρόμο, ειδικά όταν περνάτε πάνω από σαμαράκια ή ακολουθείτε την ροή του αυτοκινητόδρομου. Το σύστημα ανάρτησης του οχήματός σας, συμπεριλαμβανομένων των αμορτισέρ, είναι εξαιρετικό σε αυτή τη δουλειά όταν κάθε εξάρτημα λειτουργεί σωστά.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα μέρη θα φθαρούν. Μπορεί να μην το παρατηρήσετε, καθώς σταδιακά υποβαθμίζεται η ομαλή οδήγηση. Όταν δεν λειτουργούν σωστά, μπορεί να μειώσει τον έλεγχο και την ασφάλειά σας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόσθετη φθορά σε άλλα μέρη του οχήματός σας, συμπεριλαμβανομένων των ελαστικών σας.

Η αντικατάσταση φθαρμένων εξαρτημάτων προτού χαλάσουν μπορεί να βοηθήσει στη σωστή λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων και της ανάρτησης του οχήματός σας, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του οχήματός σας και κρατώντας σας ασφαλέστερους στο δρόμο.

Τα αμορτισέρ δεν αφορούν μόνο μια ομαλή διαδρομή

Τα σημερινά οχήματα διαθέτουν ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας (συστήματα ευστάθειας οχήματος, ABS (φρένα κατά της εμπλοκής), έλεγχο πρόσφυσης, έλεγχο πρόληψης σύγκρουσης και αυτοματοποιημένη πέδηση). Όλα αυτά συνεργάζονται για να διατηρούν τα ελαστικά σε σωστή επαφή με το δρόμο και να παρέχουν τη μεγαλύτερη σταθερότητα.

Όταν έχετε ένα απροσδόκητα απότομο φρενάρισμα ή εκτροπή, τα συστήματα αποφυγής σύγκρουσης του οχήματός σας στέλνουν άμεσα ηλεκτρονικά σήματα στα φρένα και σε άλλα κρίσιμα εξαρτήματα. Εάν έχουν φθαρεί εξαρτήματα ελέγχου οδήγησης, όπως τα αμορτισέρ, ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται σωστά. Επιπλέον, οι αποστάσεις ακινητοποίησης ενδέχεται να αυξηθούν και τα φρένα και τα ελαστικά να φθείρονται πιο γρήγορα. Επιπλέον, θα μπορούσε να υπάρξει πρόσθετη πίεση στα ελατήρια.

Πόσο διαρκούν (Πότε πρέπει να τα αντικαταστήσω);

Όλα εξαρτώνται από την ποσότητα φθοράς που υφίστανται τα αμορτισέρ, την ποιότητα των δρόμων που οδηγείτε, αν μεταφέρετε βαριά φορτία και πόσο επιθετικοί είστε πίσω από το τιμόνι. Γι’ αυτό είναι σημαντικοί οι περιοδικοί έλεγχοι.

Μετά τα 50.000 χλμ καλό είναι να ελέγχετε το όχημά σας ετησίως (ή κάθε 15.000 χλμ), με κάθε ευθυγράμμιση, εάν αισθάνεστε προβλήματα με τον έλεγχο της οδήγησης ή οποιαδήποτε στιγμή αγοράζετε νέα ελαστικά.

Η ομάδα του amortiseronline.gr μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τον κατάλληλο σετ αμορτισέρ για να είστε και νιώθετε ασφαλείς.

Παραλάβετε το δέμα σας σε ενα Box Now locker | 24/7 κοντά σας.
Λόγω περιορισμού των διαστάσεων των locker, η παράδοση μεγάλων αντικειμένων θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης.