Τύποι λαδιών κινητήρα, βάρη και ιξώδες – Συχνές ερωτήσεις - amortiser online - Τύποι λαδιών κινητήρα, βάρη και ιξώδες - Συχνές ερωτήσεις
Δημοσιεύτηκε στο: Λιπαντικά

Τύποι λαδιών κινητήρα, βάρη και ιξώδες – Συχνές ερωτήσεις

Με όλες τις διαθέσιμες επιλογές όταν είναι ώρα να αγοράσετε λάδι κινητήρα , πώς αποφασίζετε τι να αγοράσετε; Πρέπει να πάτε για μια συγκεκριμένη μάρκα; Ή ένα συγκεκριμένο είδος; Είναι το συμβατικό λάδι εξίσου καλό με το συνθετικό; Είναι ένας βαθμός λαδιού καλύτερος από τον άλλο; Και τι σημαίνει ακόμη «βαθμός»; Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με το λάδι κινητήρα και ας δούμε αν οι απαντήσεις μπορούν να ξεκαθαρίσουν κάποια σύγχυση.

Τύποι λαδιών κινητήρα, βάρη και ιξώδες – Συχνές ερωτήσεις - amortiser online -

Όσον αφορά το λάδι κινητήρα, τι είναι ο “βαθμός”;

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια σύγχυση σχετικά με την ορολογία του λιπαντικού κινητήρα (ονομάζεται επίσης «λάδι κινητήρα»). Οι ποιότητες λαδιών κινητήρα είναι μια κλίμακα που αναπτύχθηκε από την Society of Automotive Engineers (SAE) για να περιγράψει το ιξώδες του λαδιού. Το ιξώδες είναι η ικανότητα ενός υγρού να αντιστέκεται στη ροή – πόσο παχύ είναι. Οι ποιότητες λαδιού σχετίζονται με την απόδοση ενός προϊόντος λαδιού σε θερμοκρασία λειτουργίας (περίπου 100 βαθμούς Κελσίου στον κινητήρα σας). Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με όρους όπως λάδι “30-βάρος” ή “10W-30”. Αυτοί οι αριθμοί αναφέρονται στον βαθμό. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο παχύρρευστο είναι το λάδι. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο λεπτός. Τα λεπτότερα λιπαντικά ρέουν πιο γρήγορα από τα παχύτερα λάδια και οι μηχανικοί σχεδιάζουν κινητήρες για να λειτουργούν με συγκεκριμένο βαθμό λαδιού.

Για όλους τους πρακτικούς σκοπούς, οι όροι “βαθμός” και “ιξώδες” αναφέρονται στο ίδιο πράγμα στο λάδι κινητήρα. Το ίδιο και ο όρος «βάρος». Κάθε μία από αυτές τις λέξεις χρησιμοποιείται εναλλακτικά όταν οι άνθρωποι μιλούν για λάδι κινητήρα. Έτσι, το λάδι SAE30 είναι επίσης 30-βαρών και τα δύο περιγράφουν το ιξώδες ή το πάχος του λαδιού.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του λαδιού “ίσου βάρους” και “πολλαπλού βάρους” (πολλαπλού ιξώδους);

Πριν από πολλά χρόνια, τα λιπαντικά κινητήρων ίσου βάρους ήταν κοινά. Τα λιπαντικά ίσου βάρους είναι λιπαντικά που έχουν καθορισμένο ιξώδες, ενιαία κατηγορία. Το SAE50 έχει υψηλότερο ιξώδες (παχύτερο) από το SAE40 και ούτω καθεξής. Τα λιπαντικά ίσου βάρους διατίθενται σε ένα ευρύ φάσμα ιξωδών.

Όμως το αυτοκίνητό σας λειτουργεί (φαινομενικά) σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Όταν ο κινητήρας σας λειτουργεί σε θερμοκρασία λειτουργίας, δεν έχει μεγάλη σημασία αν είναι καλοκαίρι ή χειμώνας. Ο κινητήρας είναι ακόμα ζεστός και το λάδι επίσης. Αλλά αν το αυτοκίνητό σας καθόταν όλη τη νύχτα, η διαφορά στη θερμοκρασία μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από τη μια εποχή στην άλλη.

Γιατί είναι σημαντικό? Επειδή το λάδι γίνεται πιο λεπτό καθώς ζεσταίνεται. Ή θα μπορούσατε να πείτε ότι γίνεται πιο πηχτό όταν κρυώσει. Ας υποθέσουμε ότι ο κινητήρας σας χρειάζεται λάδι 30 βάρους όταν λειτουργεί σε θερμοκρασία λειτουργίας. Λοιπόν, το λάδι 30-βαρών θα λειτουργήσει τέλεια όταν ο κινητήρας σας ζεσταθεί. Αλλά όταν πηγαίνετε να το ξεκινήσετε ένα κρύο χειμωνιάτικο πρωινό, αυτό το λάδι 30-βαρών είναι πολύ πιο παχύρρευστο και δυσκολεύεται να κινηθεί όταν γυρίζετε το κλειδί.

Λάδι “πολλαπλού βάρους”

Αυτά τα προϊόντα έχουν ένα βαθμό ή ιξώδες (ή βάρος) όταν είναι κρύα και άλλο όταν είναι ζεστά. Έχετε δει 10W-40, 5W-30 και παρόμοια. Ο πρώτος αριθμός αναφέρεται στον βαθμό όταν είναι κρύος και ο δεύτερος όταν είναι ζεστός. Στην πραγματικότητα, το ίδιο το λάδι είναι χαμηλότερης ποιότητας και περιέχει πρόσθετα που το κάνουν να αντιστέκεται στην αραίωση καθώς ζεσταίνεται, με αποτέλεσμα να λειτουργεί σαν λάδι υψηλότερου ιξώδους. Έτσι, το 5W-20 είναι ένα λάδι 5-βαρών που λειτουργεί σαν 20-βαρών όταν είναι ζεστό.

Τι σημαίνει το “W” σε ένα λάδι πολλαπλού βάρους;

Έτσι, οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν τους βαθμούς του λαδιού όταν είναι κρύο και όταν είναι ζεστό. Τι γίνεται όμως με το γράμμα «W»; Απλός. Σημαίνει «Χειμώνας».

Πότε μπορεί να έχει νόημα η χρήση λιπαντικού ίσου βάρους (δηλ. SAE30) αντί λαδιού πολλαπλού βάρους (5W-30);

Το λάδι ίσου βάρους έχει ένα πιθανό πλεονέκτημα σε σχέση με τα πολύβαρα ξαδέρφια του. Επειδή δεν περιέχει βελτιωτικά ιξώδους (τα πρόσθετα που επιτρέπουν σε ένα λάδι χαμηλού ιξώδους να λειτουργεί ως λάδι υψηλότερου ιξώδους), το λάδι ίσου βάρους έχει καλύτερη προστασία από τη διάτμηση. Η διάτμηση είναι η διάσπαση του ιξώδους κατά τη λειτουργία, ειδικά όταν ένας κινητήρας λειτουργεί σε υψηλές στροφές ανά λεπτό. Ορισμένα αυτοκίνητα με παλαιότερους κινητήρες μπορεί να ωφεληθούν από το λιπαντικό ίσου βάρους, εκτός εάν οδηγούνται στο κρύο, οπότε το όφελος ενός λαδιού πολλών βαρών υπερτερεί της βελτιωμένης αντίστασης διάτμησης. Η μεγαλύτερη φθορά του κινητήρα δεν συμβαίνει όταν ο κινητήρας είναι ζεστός, αλλά κατά την εκκίνηση όταν ο κινητήρας είναι κρύος. Εάν οδηγείτε ένα κλασικό, μπορείτε να σκεφτείτε το ίσο βάρος.


Το λιπαντικό ίσου βάρους δεν συνιστάται ποτέ για έναν κινητήρα που απαιτεί λάδι πολλών βαρών.


Είναι καλύτερο το παχύτερο λάδι για έναν κινητήρα;

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου οι οδηγοί έχουν χρησιμοποιήσει παχύτερο λάδι σε έναν κινητήρα. Εάν, για παράδειγμα, τα διάκενα μεταξύ των εξαρτημάτων του κινητήρα έχουν αυξηθεί, έχουν γίνει ατημέλητα, ένα πιο παχύρρευστο λάδι μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη του κενού. Σε λογικά πλαίσια, το παχύτερο λάδι διατηρεί ένα καλύτερο λιπαντικό φιλμ μεταξύ των κινούμενων μερών. Μερικοί έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη και παχύτερο λάδι σε έναν κινητήρα με διαρροή για να αποτρέψουν τη διαρροή λαδιού.

Αλλά πραγματικά, το πιο παχύρρευστο λάδι δεν είναι καλό για τον κινητήρα σας. Όχι όταν το “παχύτερο” σημαίνει υψηλότερο ιξώδες από αυτό που συνιστά ο κατασκευαστής. Ο κινητήρας σας κατασκευάστηκε με συγκεκριμένες ανοχές – χώρους μεταξύ των κινούμενων μερών. Άρα η σύσταση για συγκεκριμένο βαθμό λαδιού είναι σκόπιμη. Το λάδι πρέπει να μπορεί να καλύψει αυτές τις επιφάνειες, αλλά πρέπει επίσης να μπορεί να ρέει σε όλους τους στενούς χώρους σε έναν σύγχρονο κινητήρα που έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι μικρότερος και ελαφρύτερος και με πιο αυστηρές ανοχές. Η καλύτερη ποιότητα λαδιού για τον κινητήρα σας είναι η ποιότητα που προτείνει ο κατασκευαστής.

Είναι εντάξει να αλλάζετε ποιότητες λαδιού κινητήρα, ας πούμε, από 5W-20 σε 10W-30;

Έχοντας αυτό κατά νου, ορισμένοι κατασκευαστές προτείνουν μόνο μία κατηγορία λαδιού κινητήρα για χρήση σε έναν συγκεκριμένο κινητήρα, ενώ άλλοι ορίζουν μια σειρά βαθμών με βάση το κλίμα στο οποίο κινείται το όχημα. Εάν αυτό δεν συμβαίνει με το αυτοκίνητό σας, ακολουθήστε τη σύσταση του κατασκευαστή.

Τι θα λέγατε για 5W-30 αντί για 5W-20;

Και πάλι, αν και τα δύο αυτά παραδείγματα είναι λάδι 5 βαρών όταν είναι κρύα, έχουν διαφορετικές ιδιότητες όταν είναι ζεστά. Η χρήση λαδιού που είναι παχύτερο από το συνιστώμενο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της οικονομίας καυσίμου, υψηλότερο φορτίο στον κινητήρα σας και ακόμη μικρότερη διάρκεια ζωής του κινητήρα σας. Αντίθετα, η χρήση πιο αραιού, ελαφρύτερου λαδιού από το συνιστώμενο μπορεί να προκαλέσει υπερβολική φθορά και μικρότερη διάρκεια ζωής. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.


Η ομάδα του amortiseronline.gr μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο λάδι κινητήρα για να είστε και νιώθετε ασφαλείς.

Παραλάβετε το δέμα σας σε ενα Box Now locker | 24/7 κοντά σας.
Λόγω περιορισμού των διαστάσεων των locker, η παράδοση μεγάλων αντικειμένων θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης.